شرکتهای هواپیمایی و کرونا
در پی شیوع بیماری کروناویروس کل فعالیتهای اقتصادی در سراسر جهان به حالت تعلیق درآمد و تمامی شرکتهای حوزه ی گردشگری و سفر نیز از این قاعده مستثنا نبودند. در اصل با همه گیری بیماری کرونا و کاهش مسافرتها کل بخش های سفر از این موضوع تاثیر منفی گرفتند. با توجه به در پیش یودن سفرهای نوروزی تعداد زیادی از شرکتهای مسافرتی و گردشگری خود را برای فصل کاری شلوغی آماده کرده بودند.
بدلیل پیشگری از این بیماری خطرناک کلیه ی سفرها بتدریج لغو و ایرلاینهای داخلی و خارجی پروازهایشان را کنسل و به تعویق انداختند. سفرهای خارجی به دلیل تصمیم کشورها در سخت گیری برای مسافرت به طور کلی از برنامه ی سفر مسافران ایرانی خارج شد. تعداد زیادی از مسافران که در خارج از کشور زندگی می کردند به سختی توانستند بلیط خروجی را تهیه کنند. و همجنین تعداد زیادی مسافر ایرانی که در کشورهای دیگر حضور داشتند و قصد بازگشت به ایران را داشتند با مشکلات فراوانی روبرو شدند.
هر چند با همکاری تعدادی از شرکتهای هواپیمایی مانند ماهان, قشم و ایران ایر این مسافران به کشور بازگشتند و در حال حاضر نیز تعدادی دیگر با پروازهای هفتگی هواپیمایی قشم ایر در حال بازگشت از مبدا استانبول هستند. ابتدای شیوع این بیماری ایرلاینها کم کم پروازهایشان را تعلیق کردند. تنها پروازهای ایران ایر به اروپا برای مسافران برقرار بود در ادامه پروازهای قطرایرویز که چند بار تعلیق و دوباره برقرار شد تا مسافرانی که پروازهای کانکشن دارند بتوانند به مقاصد خود تردد کنند. پروازهای هواپیمایی قطرایرویز در کنار پرواز ایران ایر به لندن در حال حاضر تنها پروازهای برقرار بین از مبدا ایران است.
یکی دیگر از پروازهایی که تا اوایل فروردین برقرار بود هواپیمای ایرفلوت بود که در مسیر تهران – مسکو تردد داشت ولی در نهایت این مسیر پروازی نیز بسته شد.
هواپیمای ترکیش و امارات نیز از همان ابتدا مسیرهای ایران را بدلیل وضعیت قرمز شیوع کرونا در ایران به حالت تعلیق درآوردند و تعلیق این پروازها کماکان ادامه دارد.
پس تنها ایرلاین خارجی که پروازهای خارجی خود را به مسیر ایران تعلیق نکرد هواپیمای قطرایرویز بود که کمک زیادی در این دوران بود.
شرکتهای هواپیمایی ایرانی نیز در پروازهای داخلی تعداد زیادی از پروازهای خود را بدلیل رعایت پیشگری از بیماری کنسل کردند و البته شیطنتهایی در پروازهای موجود اتفاق افتاد که قابل بحث است به عنوان مثال در بسیاری از مسیرها هواپیماهایی که ظرفیت تکمیل نداشتند از سایر ایرلاینها مسافر می گرفتند و به جای پرواز دو یا سه هواپیما یک هواپیما با ظرفیت کامل پرواز می کرد که اساسا خلاف مقررات سازمان هواپیمایی کشوری است.
هواپیمای ماهان نیز در مسیرهای خارجی جهت دریافت کمک های بین المللی و واردات تجهیزات مورد نیاز فعالیت داشت هر چند نقدهایی در خصوص پروازهایش به چین بر این شرکت از سوی افکار عمومی وارد شد.
سالن های CIP و کرونا
همانند همه ی بخش های فرودگاه, قسمت cip فرودگاهها نیز متاثر از اتفاقات پیش آمده شد. این تاثیرات در بعضی از سالنهای cip باعث تعطیلی موقت آنان شده است. با کاهش پروازها و به تبع آن مسافران بخش سی آی پی فرودگاهها در پروازهای داخلی و خارجی با یک رکورد بی سابقه ای مواجه شد.
شاید بتوان گفت بیشترین ضرر و تاثیر منفی از کرونا مربوط به سالن cip فروداه بین المللی امام خمینی (ره) هست. هر ساله در ایام نوروز بیشترین مسافران cip به نسبت سایر ایام سال از این خدمات استفاده می کردند و در مسافرتهای نوروز بخش cip فرودگاه امام بشدت شلوغ و پرتردد بود. حتی در این ایام تعدادی از پروازهای چارتری جدید ایرلاینهای خارجی خصوصا ترکی اضافه می شد و مسافران در پروازهای ورودی و خروجی از این خدمات استفاده می کردند. لکن امسال با افت شدیدی که مواجه شد این سالن در آستانه ی تعطیلی موقت قرار گرفته است و بجز سه الی چهار پرواز در روز و تعداد انگشت شماری مسافر فعالیت دیگری ندارد و عملا به یک جهارم کادر به فعالیت ادامه می دهد.
بخش Fast Track & Lounge فرودگاه امام
این بخش نیز که همانند سالن cip در ایام نوروز با تراکم تردد مواجه بود در آستانه تعطیلی قرار گرفته است و به صورت معدود در حال پذیرش مسافر است و به خاطر تعهد کاری در حال خدمت رسانی به مسافران است.
سالن cip مهرآباد نیز از سالنهای متاثر از بیماری کرونا هست که بدلیل کاهش تقریبا ۱۰۰ درصدی مسافران خود در ایام نوروز و دستورالعمل مدیرکل فرودگاه مهرآباد در خصوص تعطیلی ترمینال یک این بخش نیز ناچارا غیرفعال شد و در حال حاضر فعالیت ندارد. همچنین کلیه ی پروازهای ترمینال یک فرودگاه مهراباد به ترمینال دو منتقل شد.
جایگاه cip فرودگاه اصفهان و فرودگاه مشهد
این دو جایگاه هم همانند سالن cip فرودگاه مهرآباد بدلیل کاهش چشم گیری مسافر ترجیح دادند فعالیت خود را معلق کنند و تا اطلاع ثانوی مسافری پذیرش نکنند.
این بخش از فرودگاه رشت نیز بدلیل تعطیلی کامل فرودگاه امکان پذیرش مسافر را تا اطلاع ثانوی ندارد.
سالن cip فرودگاه کیش در حال حاضر فعال است هرچند پروازها به جزیزه کیش بسیار محدود و بر اساس شنیده ها فقط برای کیشوندان در نظر گرفته شده است و اوسط هواپیمایی کیش ایر انجام می شود. در فرودگاه تبریز امام سالن cip همانند سابق خدمات خود را ارایه می دهد و با وجود کاهش مسافر هنوز اقدام به تعطیلی آن گرفته نشده است.
شهر اهواز نیز با ادامه تعدادی از پروازها همچتان قسمت cip این فرودگاه فعالیت دارد و با وجود کاهش شدید مسافر هنوز تصمیمی برای تعطیلی آن گرفته نشده است.
سرویس مرحبا فرودگاه دوبی و تشریفات فرودگاه استانبول
با توجه به کنسلی پروازهای این فرودگاهها به طور کلی این قسمتها تا برقراری دوباره پروازها امکان پذیرش مسافر را ندارند.